Tipy a triky pri používaní vákuovačky na potraviny

Vakuovačky na potraviny sú malé prístroje, ktoré pomáhajú udržať potraviny dlhšie čerstvé. Potom, čo potraviny vložíte do vákuovacích sáčkov, fólie alebo nádob, vakuovačka z nich odsaje vzduch a zataví zvarom.

Vytvára tým kompaktné balíky, ktoré možno ľahšie uskladniť v chladničke alebo v mrazničke. Už vákuovanej potraviny môžete ďalej kedykoľvek spracovať tak, že je buď vyberiete z obalu a tepelne spracujete, alebo ich môžete ohrievať priamo v obale, bez otvorenia čomu sa hovorí metóda sous vide. Väčšina vákuovacích baličiek má jednoduché použitie, avšak keď sa naučíte nasledujúcich pár tipov a trikov, bude pre Vás vákuovanie potravín ešte o niečo jednoduchšie.

 

Pri vákuovanie tekutín používajte papierové utierky

Vákuovanie vrecúšok obsahujúcich okrem pevného podielu aj tekutiny býva problematické. Niektoré vakuovačky by odsali z vrecúška so vzduchom aj tekutinu, čo by malo za následok suché potraviny a nepravidelné uzavretie vrecka.

Keď vložíte do hornej časti vrecka pred uzavretím zloženú papierovú utierku, ktorá vsaje časť tekutiny a sáčok budete môcť uzavrieť pravidelne. To platí predovšetkým pre mäso so šťavou alebo pre šťavnaté ovocie. Polievky, dusené jedlá a iné tekuté potraviny sa lepšie vákuujú v nádobe.

Vákuovanie sypkých potravín

Vákuovanie sypkých potravín, ako je múka, cukor a iné ľahké práškové potraviny, býva ošemetné. Tlak pri odsávaní vzduchu z obalu by mohol okrem neho odsať aj samotný materiál. Zrniečka múky alebo cukru sa môžu zachytiť vo sváru a vytvoriť v ňom slabé miesta. Aby ste tomu predišli, pred uzavretím do práškovej potraviny zatlačte držadlo lyžice či vidličky, vznikne tak vzduchový kanál. Skúsiť môžete aj inú variantu, hore do vákuovacie nádoby vložte papierový kávový filter, ktorý zachytí čiastočky, ktoré by inak odleteli. Sypké potraviny najlepšie vakuujte do nádob, pretože pri vákuovanie do sáčkov býva značný neporiadok.

Potraviny najskôr zabaľte

Mäso, syry a iné aromatické alebo mastné potraviny zabaľte najprv do plastovej alebo potravinovej fólie a potom je ešte len vložte do vákuovacieho vrecka. Tým zabránite, aby sa neznečistil sáčok, čo Vám potom uľahčí opakované použitie sáčkov bez toho, aby ste ich museli umývať a nie je tak vidieť ani mastnota.

Mäso a tekuté potraviny zmrazte dopredu

Ďalšou možnosťou ako lepšie vákuovať tekuté potraviny, je dopredu ešte pred vákuovaním zmraziť. Vakuovačkou potom bude s kusmi zmrazené tekutiny pracovať akoby to boli pevné kusy, čím sa zmenší riziko zlého uzavretia. Buďte opatrní pri zmrazovaní mäsa s ostrými vyčnievajúcimi kosťami, pretože môžu vakuovací sáčok prepichnúť.